Geocaching

Několik zajímavých reakcí sběračů tzv. „kešek“ na naučnou stezku k popravčímu vrchu nad Křenovicemi.

Geocaching je hra na pomezí sportu a turistiky, která spočívá v použití navigačního systému GPS při hledání skryté schránky nazývané cache (v češtině psáno i keš), o níž jsou známy její zeměpisné souřadnice. Schránka by měla vždy obsahovat alespoň informaci pro náhodné nálezce a měla by být jednoznačně označena názvem cache. Vhodným doplňkem základního obsahu je pak ještě tužka, uzavíratelný plastový sáček pro vodotěsné uložení informací a tužky. Při hledání se používají turistické přijímače GPS. Člověk zabývající se geocachingem bývá označován slovem geocacher, česky též geokačer nebo prostě kačer. Po objevení cache, zapsání se do logbooku (zápisníku) a případné výměně obsahu, ji nálezce opět uschová a zamaskuje.

Všeobecně oceňovaným prvkem geocachingu je umisťování keší na místech, která jsou něčím zajímavá, a přesto nejsou turisticky moc navštěvovaná. V popisu cache (listing) jsou pak uvedeny informace o místě s jeho zvláštnostmi a zajímavostmi. Cache se ale umisťují i do zajímavých míst velmi frekventovaných. V některých případech je zajímavým právě úkol, který je s nalezením cache spojen. V případě naší naučné stezky je potřeba projít všechna zastavení naučné stezky, aby nálezce získal podklady k nalezení vlastní cache na samotném popravčím vrchu.

Geocaching vznikl v USA bezprostředně poté, co 1. května 2000 rozhodnutí tehdejšího amerického prezidenta Clintona odstranilo umělou odchylku, přidávanou do signálu GPS, a zlepšilo tak přesnost tohoto navigačního systému pro běžné civilní uživatele z desítek až stovek na několik metrů.

Jen v okolí Křenovic se nachází několik „keší“, v okolí Brna pak 7 348. V roce 2014 dosahuje počet keší v systému Geocaching.com celosvětově 2,3 milionu, počet geocacherů (hledačů) přes 6 milionů. Počet aktivních keší v ČR byl na počátku roku 2015 přes 40 tisíc, aktivních geocacherů (hledačů) kolem dvaceti tisíc.

Následující příspěvky jsou reakce hledačů na naučnou stezku k popravčímu vrchu.

 

Dnes odpoledne jsme se potřebovali trochu provětrat, tak jsme si vybrali
k procházce tuto novou multinu (cílová skrýš). A bylo to super! Jednotlivá zastavení krásně zpracovaná, zajímavé počtení, pěkná procházka, zjištění a dosazení čísel bez zbytečných složitostí a na závěr hodně zajímavé místo a výborná skrýš.

      Díky za pozvání na tuto naučnou stezku, opět nás GC přivedl na místo, kam bychom se jinak pravděpodobně nedostali 🙂

 

      Vyrazili jsme na krátký výlet odlovit pár keší, které jsme si předem vyhlídli. Jednotlivé keše se nám podařilo odlovit v týmovém duchu … každý nalez tak proběhl v klidu a pohodě. Po delším čase keš na zajímavém místě, tak se mi to líbí.

      Díkec za kešec

 

      Dnes odpoledne jsme vyrazili do okolí Vyškova, abychom odlovili několik keší, které tu v nedávné době vznikly. Začali jsme ve Švábenicích, a pak se vydali do Bučovic, Slavkova a Křenovic, takže jsme si udělali takový malý okruh po okrese.

      Na rozdíl od předchozích dní už bylo počasí trochu chladnější, takže ideální na kešování. Tahle keška byla dneska poslední a byla to taková třešnička na dortu. Informační tabule jsou moc pěkně provedené, je vidět, že nad celým projektem stezky někdo napřed pořádně přemýšlel, jak by to mohlo vypadat, aby to bylo stylové. My jsme tuhle stezku procházeli vpodvečer, kdy se už trochu stmívalo, takže to dokreslovalo ponurou atmosféru tohoto tématu. Indicie jsme sesbírali bez problémů, a finální místo nás opravdu překvapilo.

      Díky za kešku, která si rozhodně zaslouží bodík.

 

      Už při nedávném otevírání NS Šibeniční a popravčí vrch, jehož jsem se zúčastnil, jsem si říkal, že tato NS by si zasloužila kešku. Zkušený owner (ten kdo kešku instaluje) měl asi podobný pocit a je z toho dokonalá multina s pěknou procházkou. Na všech zastaveních je vidět pěkná kovářská práce, no a finálka, ta nemá chybu.

      Díky za důvod znovu si projít tuto naučnou stezku.

 

      Měl jsem nějaké vyřizování v Křenovicích, tak jsem to využít i k odlovu kešky.

Skvělou atmosféru provázel lehký nádech podvečera a jednotlivé texty houpajících se naučných tabulí navozovali zvláštní atmosféru. Indicie se sbíraly jednoduše a vše šlo jako po másle. Na posledním stanovišti jsem zůstal stát, jak opařen, místo znám, ale jeho nynější podobu bych nikdy nepoznal. Po zadání finálních souřadnic jsem vyrazil přímo k místu. Co? Tu mám hledat keš, ano byla tam!

      Děkuji za pěknou procházku s oprášením starých míst a pěknou finálkou.
Vše shrnuto a podtrženo SUPER!

 

      Tahle NS je snad nejvíc, co jsem kdy viděl. Jak se ty stylově udělané tabule ve větru pohupují a vržou :))). Na čtvrtém zastaveni je to teda hustý. Tam bych pro kešku jít nechtěl. Asi mě to drobet rozhodilo, protože při konvergovaní k pátému zastavení jsem nepochopitelně sešel z cesty do pole. Nicméně jsem se k němu stejně dostal, je to prostě vrchol kopce, nelze to minout. Působivé místo. Do daleka jsem se rozhlížel, do sklepení pod pódiem škvírou nahlížel, aji nějakého toho umrlce jsem viděl –
u geodetického bodu hnije zajíc
L. Spočítat finálku a odnavigovat se k ní šlo dobře. Tam už čekala krásná nova krabice s TTF políčkem pro mě. Pěkná kovářská práce tam všude. Je moc dobře, že kešku k téhle NS vytvořil šikovný owner (majitel).

      Díky moc!

 

      Pozdravení Šarolíně a uměleckému kováři a restaurátoru panu Oldřichu Bartoškovi. Díky moc za vaši novou líbivou multi keš na naučné stezce „Šibeniční a popravčí vrch v Křenovicích“, která mne dnes navečer vylákala k provětrání do katastru obce Křenovice.

      Jednotlivá zastavení mne jednoznačně zaujala svým pečlivým a pohledným provedením. Vskutku parádní kovářská práce. Informační tabule volně zavěšené na kovaných řetězech a držící na stojanech ve tvaru šibenic velice hezky dokreslují téma této stezky a poskytují rozsáhlé množství zajímavých informací. Stezka je ve skvělé kondici. Věřím, že se ji podaří odolávat věky nejen všem přírodním živlům, ale i potulným zlotřilým pacholkům.

      Je působivé, že stezka přivádí své návštěvníky na místo, kde byly jen nedávno nalezeny původní pozůstatky kamenné šibenice. Na webu jsem se dále dočetl, že se zde popravovalo více jak 500 let.

      Za šikovné provedení skrýše a celkového ducha této pěkné keše nelze jinak než udělit FP.

      Zdravím Sinuhet

 

      Děkuji za dobrý důvod odložit domácí práce a jít se proběhnou do polí. Jednotlivá zastavení jsou moc hezky provedená a byla škoda, že z důvodu honby
„o bednu“, nebyl čas je prostudovat, budeme si to muset někdy zopakovat. Finálka si samozřejmě zaslouží FP.

      Díkeš.

Nejnovější příspěvky

Nejnovější komentáře

    Archivy

    Rubriky

    Základní informace

    admin Written by:

    Be First to Comment

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *